The Bell Jar by Sylvia Plath (Під Скляним Ковпаком)

8.5.20

"Під Скляним Ковпаком" Сильвії Плат стала для мене певним одкровенням. Що саме мене зачепило? Розповідаю далі.

The Bell Jar by Sylvia Plath (Під Скляним Ковпаком)
"I am.I am. I am."

Якщо Ви досі переконані, що депресія приходить раптово та нізвідки, - Ви глибоко помиляєтесь. Головна героїня книги - Естер, демонструє, що депресія - це про процес. Болючий та складний процес, що може тривати роками та переймати владу над душею та розумом. Депресію важко побачити неозброєним оком, але вона реальна! Пам'ятаймо про це!

The Bell Jar by Sylvia Plath (Під Скляним Ковпаком)

Дія роману відбувається у 1953 році. Естер - 19-річна студентка, що отримала стажування у нью-йоркському журналі. Вона має мрії та амбіцій, які, на жаль, не вписуються у реалії тогочасного світу. Мати Естер тисне на неї та підштовхує доньку стати стенографісткою, адже тоді вона зможе працювати на чоловіків. Однак Естер - самобутня жінка, яка хоче бути самостійною та досягати висот завдяки свому власному письменницькому таланту.

The Bell Jar by Sylvia Plath (Під Скляним Ковпаком)


Великий Нью-Йорк не йде на уступки молодій письменниці. Гендерні упередження накривають Естер, мов ковпак, а стосунки із матір'ю лиш поглиблюють депресивний стан. 
Кохання та стосунки також не надихають молоду дівчину:

"Хай якими трояндами, цілунками та ресторанними вечерями чоловік обдаровує жінку до весілля, насправді він потай лише й чекає, коли нарешті відлунають весільні дзвони і жінка встелиться йому під ноги, наче отой килимок, викинутий на кухонну підлогу місіс Вілард"
The Bell Jar by Sylvia Plath (Під Скляним Ковпаком)

Естер - приклад зовнішнього успіху людини. Вона була відмінницьою у школі, отримала шанс стажуватись у Нью-Йорку, здобула перемогу у конкурсі глянцю. Однак, все це не має жодного значення, адже щовечора на неї чигає самота та задушливе відчуття браку сенсу. У житті немає сенсу, адже після нього завжди наступає смерть...  

The Bell Jar by Sylvia Plath (Під Скляним Ковпаком)

"Під Скляним Ковпаком" однозначно не є романом багатим на події. Тут читач знайде дещо інше - емоції, вишуканість слів, поетичність...

Враження від прочитаного посилюються ще тим, що роман автобіографічний. А, отже, переживання, що описуються у книзі є щирі. 

Окрему подяку хочеться висловити Видавництву Старого Лева, адже дизайн книги захоплює. Він переплітається з подіями, поглиблюючи ефект прочитаного. Цей примірник хочеться мати вдома на видному місці, або просто гортати надихаючись красою вмісту.

Чи раджу я цю позицію до прочитання? Однозначно. Якщо не для захопливого сюжету, то принаймі для краси слів, яка закохує та полонить.

You Might Also Like

0 коментарі

About Me

Like us on Facebook